Vlaco's demoproeven

Testimonial Vlaco demoproeven

Vlaco-producten zijn kringloopproducten die lokaal geproduceerd zijn, vaak met groen- of gft-afval en organische reststromen vanuit de eigen gemeente. Ook in 2019 rollen we opnieuw demoproeven uit. Niet alleen naar openbare groendiensten maar ook voor volkstuinen, hogescholen en landbouwbedrijven.

Doel demoproeven: de toepassingsmogelijkheden demonstreren van Vlaco-compost, maar ook van nieuwe producten zoals pellets gedroogd digestaat (Vlaco-fertil), moestuincompost en verbeterde potgrond. 

Waarom demoproeven? 

 • Het belang van duurzaam groenbeheer en een gezonde bodem zijn over het algemeen reeds gekend. Vlaco-producten kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Met de demoproeven beogen een ruimere bekendheid en toepassing van de verschillende circulaire bodemverbeteraars en meststoffen. Zo onder meer van Vlaco-fertil: dit wordt verkregen door het ingedroogde digestaat (al dan niet na scheiding van de dunne fractie), te mengen met andere organische bestanddelen en te persen. Als eindproduct van de vergisting is het nog een vrij onbekend, en onterecht onbemind, product.  
 • Daarnaast bewezen deze demoproeven in het verleden een erg belangrijke evaluatie- en terugkoppelingstool te zijn die de Vlaco-leden toestaat nog betere producten te maken.

Hoe gaan de demoproeven van Vlaco praktisch in hun werk? 

De bedoeling is de verschillende producten te gebruiken in een praktijksituatie. Dit kan de aanleg of onderhoud van een grasveld, bloemperken, bloembakken, moestuin- of andere percelen, … zijn. We pakken het semi-wetenschappelijk aan: waar mogelijk vergelijken we de behandeling van Vlaco-producten met een blanco of een traditionele veen-gebaseerde of minerale bodemverbeteraar of meststof. Vlaco zorgt voor de begeleiding van deze projecten: contacten met de leveranciers, hoeveelheid toe te passen bodemverbeteraar of meststof, onderwerken of niet,… Vlaco vraagt de deelnemers van de demoproeven om foto’s te maken van de toepassingen en volgt door middel van een tussentijdse en finale enquête het verloop mee op. De resultaten worden gebruikt om de producten bij te sturen, indien nodig. En uiteraard wordt er uitgebreid over gecommuniceerd.

Vlaco's demoproeven 2019: zo wordt én werd er al volop geëxperimenteerd:

 • Bioboer Dirk uit Aalst experimenteert met Vlaco-potgrond op basis van houtcompost. Een ecologisch alternatief dat 50% minder turf bevat! 
 • Gemeente Machelen - Diegem test groencompost en Vlaco-Fertil in bloemborders. 
 • School PITO in Stabroek test Groen-, moestuin- en eigen compost.
 • De groendienst van Stad Hamont-Achel experimenteert met Vlaco’s gft-compost voor de aanleg van hun gras- en plantenrotondes. Door het toevoegen van organische stof aan de zandgrond wordt het watervasthoudend vermogen bevorderd. Ook testen ze Vlaco-Fertil, in een aantal plantenbakken. 
 • De tweedejaarsstudenten van het Scheppersinstituut Wetteren waren druk in de weer met Vlaco moestuincompost om de eigen aardappelen, blad-, peul- en wortelgewassen te kweken.
 • Bij zelfoogstboerderij Grondsmaak in Kontich. In een fijne laag van 5 liter/m2 strooiden ze groencompost bij onder meer framboos, rabarber, asperge, tomaat en meer. En dit telkens met een iets grovere (zeefmaat 20 mm) én iets fijnere compost (zeefmaat 10 mm) bij elk van de gewassen. 
 • Stad Roeselare test topdressing, gft-comppost, Vlaco-Fertil op meerjaarige bodembedekkers, vaste planten en Vlaco-potgrond in bloembakken. 
 • Stad Geel test groencompost voor onderhoud taxushaag.
 • Gemeenten Anzegem en Avelgem testen Vlaco potgrond, IMOG-potgrond, aangerijkte Vlaco-potgrond en eigen potgrond op struiken en vaste planten.
 • De Pluk- en snoeptuin test Vlaco-potgrond en biogroencompost op fruitgewassen, bessen en groenteteelt. 
 • De tuinbouwschool Melle test boerderijcompost, groencompost en moestuincompost in groenteteelt.
 • VLTI Torhout test moestuincompost, andere producten en Vlaco-Fertil op verschillende groenten.

Nu al geïnteresseerd om deel te nemen aan de demoproeven van 2020? Inschrijven kan via het contactformulier op onze website, tav Maxim Rooseleer. 

 

Meer weten over Vlaco-compost

Meer weten over digestaat