Restjesrecept: tiramisu met koffie

Tiramisu met koffie
Foto Heikki Verdurme

Wie heeft er nog nooit van tiramisu gehoord? Dit gerechtje doet het altijd goed en je kunt het bovendien handig gebruiken om je koffieoverschot weg te werken!

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 250 g mascarpone
  • 75 g griessuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 kopjes sterke koffie
  • 20 ml amaretto
  • 1 pakje boudoirkoekjes (lange vingers)
  • poedersuiker
  • cacaopoeder

Bereiding

  • Splits de eieren.
  • Meng de dooiers met de mascarpone en de fijne suiker.
  • Klop het eiwit stijf samen met de vanillesuiker en spatel dit door de mascarpone.
  • Meng de koffie met de amaretto.
  • Dompel hier de helft van de koekjes in en schik ze in een schaal.
  • Smeer hier de helft van de mascarponecrème over en bestrooi met cacaopoeder.
  • Leg daarop de rest van de koekjes en smeer hier de rest van de crème op.
  • Eindig met cacaopoeder en poedersuiker.
  • Zet een nacht in de koelkast.

Tip en variatie

  • Je kunt de sterke koffie vervangen door aardbeistroop of karamelstroop.
  • Koffie met Baileys in plaats van amaretto is ook heel lekker.
  • Heb je geen boudoirkoekjes, maar wel speculaas? Ook heerlijk!
  • Wist je dat tiramisu van oorsprong een Italiaans dessert is? De naam betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’, wat zoveel inhoudt als ‘til mij op’ of ‘maak me blij’. Met de scheut koffie en wat sterkedrank erbij zal dat zeker lukken.

 

Ontdek meer thuiskringlooptips! 

Ontdek hier wat Vlaco nog allemaal in petto heeft rond voedselverlies beperken.

 

Meer restjesrecepten ontdekken? 

Ontdek hier meer restjesrecepten uit onze 2 kookboeken.