(Wilde) Tuindieren in de kringlooptuin

Wilde tuindieren in de kringlooptuin

Zelfs een kleine stadstuin kan een oord vol ‘wilde’ dieren worden. Jij kan de natuur op microschaal gigantisch helpen, met aantrekkelijke planten én favoriete tuinresten. Laat de controle dus een beetje los en volg onze kringlooptips. Zo krijg jij heerlijk veel nuttig leven in je tuin waar je ook zelf van kan genieten. Lees hier welke dieren je heel blij kan maken met je skills: 

1. Egels 

Hoor je net vóór het donker wordt geritsel in de tuin? Grote kans dat je een egel op bezoek hebt. Overdag slapen ze vaak, maar als de avond valt beginnen ze voedsel te zoeken. Volwassen egels beginnen eind november aan hun winterslaap, jonge egels feesten nog door tot de temperaturen flink onder nul duiken, en vanaf eind februari zijn zowel jong als oud weer klaarwakker. 

Wist je dat: 

  • Je ze een groot plezier doet door je tuin vooral niet op te ruimen. Ze maken ook een echt nest voor hun jongen, bestaande uit droge bladeren, mos, snipperhout, stro, droog gras en oude bloemhalmen van het vorige jaar.
  • Ze verzot zijn op rupsen en slakken! Een volwassen egel eet zelfs tot 50 dikke slakken per nacht. Hij loopt dan gemiddeld 1 km, dus heeft wel wat voeding nodig. 

 

2. Padden, kikkers en salamanders

In december, januari en februari doen padden, kikkers en salamanders hun winterslaap. Padden doen dat op het land, liefst diep onder een hoop bladeren of onder een hoop dakpannen of stenen. Kikkers en salamanders verkiezen een vochtige plek zoals een voldoende diepe plas of een vijvertje. Als ze niet in winterslaap zijn, en het tóch nog koud is, zoeken ze de beschutting van grote vaste planten op, zoals dotterbloemen, adderwortel, gele lis, hoefblad en andere planten waaronder ze kunnen schuilen. Of ze duiken diep weg in het hoge gras, of onder je resten dood hout. Wordt het in de zomermaanden droog en heet dan zoeken de amfibieën het water op of kruipen ze alweer onder diezelfde vaste planten, graspollen of houtresten.

Wist je dat:

  • Ze vooral in de zomer erg nuttig zijn in de kringlooptuin? Als de temperaturen stijgen worden ze actiever en eten ze vooral muggen en slakken op. Een vijver in combinatie met een moestuin is dus zeker interessant! 

 

3. Vlinders 

Vlinders zorgen voor instant geluk. We weten ook dat vaak maar een klein deeltje van de vlindereitjes het effectief haalt tot paarklare vlinder. Ze hebben immers wel wat vijanden, ook in de tuin.

Wil je lang en veel vlinders in je tuin?  Ontdek dan hier onze 4 thuiskringloop-vlinderwensen

 

4.    Insecten

Het beste moment om een insectenhotel te maken is oktober-november. Dan zijn het hout en de stokjes nog buigzaam en blijven er geen scherpe randjes achter bij zagen en knippen. Het beste moment om het op te hangen is februari en begin maart. Had je al een insectenhotel in je tuin? Dan is het er nu wellicht erg druk.  

Wist je dat: 

  • Je ook in het voorjaar nog een insectenhotel kan maken? Het vraagt dan wel wat meer zoekwerk naar het geschikte materiaal en voorzichtigheid want het uitgedroogde bouwmateriaal laat zich in het voorjaar wat minder makkelijk bewerken. Ontdek hier hoe je zelf een insectenhotel maakt

 

5.    Vogels

Vogels zoeken een tuin om te schuilen, voedsel te zoeken en een broedplaats te vinden. En dat laatste is vooral in de maand april aan de gang. Zelfs in de kleinste kringlooptuin kan jij de perfecte gastheer of gastvrouw worden! We geven je alvast een kleine kringloop-checklist mee om vogels naar jouw tuin te lokken:  

  • Zorg voor drinkwater. Bij vorst én bij langere droogteperiodes komen vogels water tekort. Een ondiep bakje met water is vaak al genoeg. In grotere schalen nemen je tuinvogels graag een bad

  • Heb je houtige gewassen (hagen, heesters, bomen) waar de vogels kunnen schuilen? Hou je houtige gewassen dan niet te strak, maar geef ze voldoende groeiruimte. Je kan nog tot eind april houtigen (met blote wortel) planten. Verwerk ook zoveel mogelijk snoeihout op allerlei manieren in je tuin (takkenril, houtstapel, vlechtwerk, wiglo …); vogels zijn gek op kringloopbouwsels als nestlocatie. Lees onze tips

  • Ligt er materiaal in je tuin waarmee vogels nesten kunnen bouwen? Laat dood hout, bladafval en droog gras liggen. Het is ideaal nestbouw-materiaal! Ook huisdierhaar en kippenpluimen worden vaak verwerkt in vogelnesten.

  • Vogelnestkasten zijn natuurlijk ook een aanlokkelijke factor voor je tuinvogels. Ontdek hier onze vogelnestkastjes-do’s en don’ts

  • Een voedertafeltje kan ook handig zijn. Je mag tuinvogels in elk seizoen bijvoederen. Bied hen een deel van hun rantsoen aan en zorg er vooral in het zomerhalfjaar voor dat de vogels zelf ook nog moeite moeten doen om hun potje samen te sprokkelen

  • Laat af en toe wat fruit hangen voor de vogels en plant wilde struiken en bomen waar bessen en vruchten aan komen die de vogels lusten. Meer lezen over vogel- en insecten-lokkende planten? Lees onze blog

  • Maak geleidelijke overgangen van gazon, over vaste planten, naar de houtige gewassen toe.  Zo boots je de natuur enigszins na en creëer je meer kansen om vogels te lokken.

 

6.    Vleermuizen

Vleermuizen brengen de winter het liefst ondersteboven in een vochtige ruimte door, bijvoorbeeld in een hoge stapel dood hout.

Wist je dat?

  • Je geen omkijken hebt naar vleermuizen en ze gretig jagen op insecten en spinnen? Hoe meer insecten in je tuin, des te meer kans dat er vleermuizen rond fladderen. Er bestaan trouwens schuilkastjes waarmee je vleermuizen naar je tuin kan lokken.

 

Heb je een grotere tuin? Dan zijn er nog meer opties!

7. Eekhoorns, konijntjes

Voor een eekhoorn moet je echt een bosachtige kringlooptuin vol dood hout, takkenrillen en dergelijke hebben. Eekhoorns eten onder andere eikels, noten en bessen. Met een beetje geluk duikt er ook wel eens een konijntje op in jouw kringlooptuin, maar dan moet je al een flinke tuin hebben met heel rustige, wilde hoeken. 

 

8. Veld-, spits- en bosmuisjes

Onze relatie met muizen is vaak iets minder hartelijk. Hun ontembaar libido zit daar vast voor iets tussen. De meeste muizen houden een (korte) winterslaap; veldmuizen en bosmuizen leggen ondergrondse voorraden aan om erg koude periodes door te komen. Alle materiaal om te overleven vinden ze in de kringlooptuin. De spitsmuis heeft het meestal een pak moeilijker dan de echte muizen. Spitsmuizen eten namelijk insecten en daarvan zijn er in de zomer ieder jaar steeds minder en in de winter al helemaal geen. Maar ze houden van dezelfde lekkernijen als egels, dus daarmee kun je twee dieren tegelijk een plezier doen en ervoor zorgen dat ze goed doorvoed aan de slag kunnen in de lente.  

Wist je dat: 

  • Ook spitsmuisjes en consorten heel goede opruimers van ongedierte zijn?  De snelle spitsmuizen-stofwisseling maakt dat ze zeker 60 à 70 insecten, slakjes en rupsjes per nacht op moeten.


Klaar? Start!

Enkele kleine ingrepen maken van je doorsneetuin een diervriendelijke kringlooptuin. Lees meer in onze gratis online brochures en folders
 

Geïnspireerd geraakt? Volg of organiseer binnenkort een Vlaco-thuiskringloop-workshop. 

Ontdek hier al onze thuiskringloop-workhops

 

Meer weten over thuiskringlopen?

Ontdek hier alles over thuiskringlopen met Vlaco