RED DE RESTJES met Vlaco!

We weten het allemaal, voedsel verspillen is niet oké. En toch overkomt het iedereen wel eens. Tijdens het webinar krijgt elk gezin - klein of groot, jong of oud - handige én dagelijkse tips om voedselverlies te beperken. Deze webinar kan je nu hier op elk moment (her)bekijken. Veel plezier ermee! 

Wat is voedselverlies?

Alle voeding die voor de mens bestemd was en niet door de mens geconsumeerd werd, rekenen we onder voedselverlies. In Vlaanderen gaan jaarlijks tonnen aan voedsel en drank verloren, doorheen de ganse voedselketen.

Het voedselverlies bij de huishoudens alleen al bedraagt 240.925 ton per jaar. Dit komt neer op een 37 kg per Vlaming per jaar, dat thuis weggegooid wordt. Het gaat om fruit (12%), brood en banket (12%) en groenten (11%). Ook vloeibaar voedsel wordt gretig weggegoten. Maar liefst 14% van het vloeibaar voedselverlies zijn koffie- en theeoverschotten.

Het voedselverlies in Vlaanderen komt neer op ongeveer 8% van de aangekochte hoeveelheid voedsel en drank. Op één jaar tijd bedraagt dit al 369 euro per gemiddeld gezin. Wist je trouwens dat de meest aangehaalde reden waarom huishoudens voeding weggooien, is omdat ze teveel bereid of ingeschonken hadden?  (Bron: “Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens”)

In de cascade van waardebehoud van voedsel staat het voorkomen van voedselverlies bovenaan. Voedsel wordt immers geproduceerd om door de mens geconsumeerd te worden. Alle andere toepassingen hebben een lagere waarde in deze cascade. 
 

 

Ontdek onze workshops rond voedselverlies beperken

Hou de communicaties van je intercommunale, gemeente en/of vereniging in de gaten. De vliegende Vlaco-lesgevers geven overal in Vlaanderen praktische workshops over voedselverlies vermijden. >> Ontdek hier wat we allemaal in petto hebben.

Laat je heerlijk verrassen door Vlaco's Restjeskookboek(en) 

Wist je dat Vlaco in 2018 een 1ste Restjeskookboek heeft uitgebracht? Lees er hier alles over. 

In het najaar van 2020 rolde ons 2de Restjeskookboek van de persen. Daarin schotelen we de heerlijkste gerechtjes voor op basis van ... drankrestjes! Ontdek hier meer

Ook koken met restjes? Ontdek Vlaco's restjesrecepten!

Benieuwd naar enkele van onze heerlijke restjesrecepten? Je vindt ze hier!

 

Meer weten over Vlaco? 

>> Terug naar hoofdpagina Thuiskringlopen