Hét grasgeheim

Niets houdt je nu nog tegen om volop te dromen van de zomer. Heb je een tuin, dan kijk je ongetwijfeld al uit naar zalige tuindagen op jouw gazon. Met een beetje voorbereiding, geniet je binnenkort van een nóg groener grastapijt.

Gras: gewoon ongewoon!

Gras lijkt heel gewoon, maar zoals alles in de natuur, is het nét zo bijzonder. Wist je dat gras wetenschappelijk gerangschikt wordt als een eenzaadlobbige, net zoals prei of lelie. Een kenmerk van eenzaadlobbigen is dat elk nieuw blad groeit vanuit de basis van de plant en niet vanuit de top, daarom kan je het ook zonder problemen -  maar liefst niet te kort -  maaien. Grassen hebben daarnaast de belangrijke eigenschap te kunnen uitstoelen. Gras groeit behalve in de hoogte dus ook in de breedte, zodat er een dichte grasmat ontstaat.

Het grasgeheim: compost

Gras groeit niet zomaar. Net zoals een huis goede fundamenten nodig heeft, zo heeft een gazon een perfecte tuingrond nodig om er jarenlang schitterend uit te zien. De perfecte tuingrond is humusrijk, kruimelig en licht. Hij vangt voldoende water op in de droge zomer en laat het teveel aan water doorsijpelen na een hevige plensbui. De ideale tuingrond wordt niet keihard bij droogte en niet modderig bij langere perioden van regen. Deze bodem verkrijg je door bij aanleg van het gazon de natuurlijk aanwezige bodem te verrijken met compost. Maar ook voor het bestaande gazon, de moes- en fruittuin en voor de (vaste) planten en bloemen is compost een interessante partner. De lente is het uitgelezen moment om de tuin te verwennen met deze extra vitaminekuur. Strooi fijne compost op het gazon of werk in in de moestuin. Leg ook een flinke laag tussen de bloemen en planten. Ook het mengen van compost in de plantenbakken is een heuse weldaad voor de komende groei- en bloeiperiode.

Compost? Say what?

Compost is het stabiele, gehygiëniseerde en humusrijke eindproduct van de compostering van selectief ingezamelde materialen zoals groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout. Compost is een bodemverbeteraar en geen meststof. Meststoffen geven planten extra voeding waardoor ze sneller groeien. Een bodemverbeteraar, zoals compost, zorgt in de eerste plaats voor het algemene welzijn van de tuinbodem en dus ook voor jouw groen: een gezonde plant in een gezonde bodem, zeg maar.

Wil je gaan voor optimale duurzaamheid in de tuin, dan kan je thuis zelf composteren in bakken of in vaten of je kan duurzame Vlaco-compost kopen op een recyclagepark in jouw buurt.

Waarom de bodem verbeteren met compost?

Plantengroei (zowel particulier als professioneel) zorgt voor uitputting van de bodem. Door het schoonmaken van borders, weghalen van grasmaaisel en het oogsten van fruit worden immers steeds voedingselementen en organisch materiaal weggehaald. Met compost breng je de tuinbodem terug in een goede conditie. Je vult terug aan, wat je hebt weggehaald.

Wil je geen ‘rosse plekken’ meer op jouw gazon tijdens de zomer? 

Vertrek je van nul en start je nu met de aanleg van jouw gazon, verwerk dan compost in de toplaag van de bodem. Afhankelijk van de bestaande beplanting en het bodemtype gebruik je best een ploeg of frees om de bodem eerst te bewerken en daarna de compost onder te mengen. Bij een bodemverbetering werk je 750 à 1500 kg compost (of 1 tot 2 m³) in per 100 m². De tuingrond krijgt hiermee een stevige basis aan organische stof waardoor een goede bodemstructuur voor de komende twintig jaar verzekerd is. Maar ook een bestaand gazon kan je extra beschermen tegen de droogte, door hem te verwennen met compost in de lente. Hoeveel compost je wanneer het best inwerkt, kan je makkelijk berekenen via de Vlaco-compostcalculator.