Geef je moestuinresten een tweede leven in je thuiscompost!

Moestuinresten inzetten

Een moestuin kan het hele jaar door groenten opleveren. Zelfs in de herfst en de winter: winterwortel, rode biet, savooikool, schorseneer, veldsla of spruitjes. Daarnaast kan je de moestuinbodem tijdens de winter bedekken met levende of dode plantenmaterialen en/of door groenbemesters, dan benut en bescherm je je bodem. Een kringlooptechniek die mulchen heet. Maar eerlijk is eerlijk: in maart begint het échte plezier voor elke rechtschapen moestuinier.

Maart: heerlijk starten met een schone lei in de moestuin 

In het voorjaar kan je weer gaan omwoelen, de bodem verbeteren, harken … Vooraleer dat voorjaars-moestuinwerk mogelijk is, moet je wel eerst alle winterse oogst- en mulchresten weghalen … en van die resten kan je écht de allerbeste thuiscompost maken.  

Moestuinresten zijn luxe-ingrediënten voor je thuiscompost

Doordat ze tijdens de herfst en winter in de tuin hebben gestaan of gelegen, zitten die resten vol met gouden bodemorganismen, schimmels en bacteriën die je composteerproces prima zullen doen verlopen. Je kan je moestuinresten composteren in een compostvat maar vaak heb je met een moestuin grotere hoeveelheden, waardoor je beter met  één of meerdere compostbakken werkt. 

Pak het lekker groots aan: composteer je moestuinresten in meerdere compostbakken

De moestuinresten die je verzamelt, breng je naar de eerste bak. Je kan hier eventueel beginnen met een 10 tot 20 cm dikke bodemlaag van versnipperd of niet te grof snoeihout. Bovenop die bodemlaag leg je de moestuinresten. De wanden van de bak vergemakkelijken het stapelen van de materialen en houden het geheel binnen de perken. Zo gaat er minder vocht en warmte verloren, spoelen minder voedingsstoffen uit en vermijd je ongedierte. Als je (eerste) bak vol zit met moestuinresten en bruin materiaal (en eventueel nog wat andere zaken zoals onkruid, het eerste grasmaaisel enz.) kan je beginnen met omzetten. Als je geen geld wil besteden aan een bak dan kan je uiteraard evengoed op een hoop composteren.  Hoe je het verder aanpakt, ontdek je in het volgend Vlaco-filmpje:

(Thuis)compost: dé ultieme mix voor de heerlijkste oogst en sterkere planten

De compost die je zelf geproduceerd hebt, kent heel wat toepassingsmogelijkheden. Check zeker onze compostcalculator  om te weten hoeveel compost je best gebruikt bij welke tuinactiviteit. Je kan de compost gebruiken in moes- en fruittuin en ook in de siertuin en op je gazon. Wist je dat je verteerde compost zelfs kan gebruiken om zelf potgrond mee te maken? Zo kom je met compost het hele jaar rond!  

Meer weten over Thuiskringlopen?

Wist je dat Vlaco vzw dé thuiskringloop-expert in Vlaanderen is? Ontdek hier meer over onze projecten, workshops, lesgevers en kringloopkrachten.