De voordelen van compostgebruik in de boomkwekerij

"De kwaliteit van de bodem is onlosmakelijk verbonden met het gehalte aan organische stof." Lieven De Backer, Sylva. 

Boomkwekerij Sylva is een gevestigde waarde op het gebied van bos- en haagplantsoen. Hun maatschappelijk verantwoord en kwalitatief hoogstaand imago dragen ze hoog in het vaandel. De keuze voor duurzame groencompost past perfect in dit kader. En voor die kwaliteitscompost rekenen ze al jaren op de composteersite van IVM, uitgebaat door Renewi in Eeklo. 

“Aangezien wij werken met plantsoen op blote wortel is de bodemkwaliteit zeer belangrijk voor ons”, zegt Lieven De Backer van Boomkwekerij Sylva in deze Plattelandstv-uitzending. “Want een plant die groeit in een bodem die niet optimaal is of die niet van goeie kwaliteit is, geeft natuurlijk geen goeie wortels en dat zou problemen geven voor de hergroei nadien bij de klant. De kwaliteit van de bodem is onlosmakelijk verbonden met het gehalte aan organische stof. Dat is een belangrijke reden waarom wij voor groencompost kiezen., daarnaast scoort groencompost ook zeer positief wat betreft nutriëntenaanvoer”.

“Wij gebruiken de groencompost afkomstig van deze composteersite al meer dan 20 jaar en hebben het dan over hoeveelheden van 500 à 1000 ton per jaar. In al die jaren hebben wij nog nooit een vracht moeten terugsturen dus ik denk toch dat dat wijst op een stabiele en goede kwaliteit. (...) Het is daarnaast een lokaal product en ook dat is natuurlijk een groot voordeel. Ook de kostprijs valt zeer goed mee. “Ik zou het zeker aanraden aan collega-telers die er nog niet zo thuis in zijn,” sluit Lieven af.

***
Bedrijven die  organisch-biologische afvalstoffen verwerken tot  meststof of bodemverbeterend middel (zoals compost of digestaat ), zijn wettelijk verplicht over een keuringsattest te beschikken. Dit certificaat garandeert dat de verwerking  op een kwaliteitsvolle wijze gebeurt en dat de compost of het digestaat als grondstof gebruikt kan worden.  

Vlaco is erkend als certificeringsinstelling om keuringsattesten af te leveren. Vlaco neemt hiervoor stalen en laat deze door erkende labo’s analyseren en doet daarnaast ook bedrijfsaudits. Compostproducenten kunnen zich bovendien vrijwillig engageren voor het Vlaco-label, een extra keurlabel voor compost.

Vlaco-compost is gehygiëniseerd en dus vrij van onkruidzaden en ziektekiemen.  Dit is belangrijk voor boomkwekers, siertelers, land- en tuinbouwers, want bestrijding van onkruid of een ziekte op de planten kost handenvol geld. Daarnaast wordt er ook streng gecontroleerd op onzuiverheden, rijpheid en mogelijke verontreiniging. Wie kiest voor Vlaco-gekeurde groencompost of gft-compost, zit altijd goed. Vraag er dus zeker naar bij jouw leverancier. Aan de hand van een recente analyse weet je ook perfect wat de samenstelling van de compost is. 


Het gebruik van groen- en gft-compost wordt gereglementeerd door het mestdecreet. Er zijn forfaitaire waarden vastgelegd voor de nutriënteninhoud van compost: 


Tabel compost in de boomkwekerij

Voor N geldt een werkingscoëfficiënt van 15%. Voor P is er een vrijstelling van 50% op alle bodems. 
Naar de toekomst toe zal er verder gezocht worden naar compostproducten met een zo hoog mogelijke C/N en C/P verhouding. Compost wordt immers vooral gebruikt omwille van het organischestofgehalte. Grove fractie compost biedt hier zeker mogelijkheden. 


>> Ontdek nog meer in het diepte-interview met Lieven De Backer over het belang van organische stof

>> Ontdek hier meer over het professionele composteerproces en Vlaco-compost

Met dank aan het Interreg Project Soilcom

Projectlogo Soilcom logo soilcom Provincie oost vlaanderenProvincie Antwerpen