5 Redenen om de Vlaco-stand (stand 808) te bezoeken op de Tuindagen van Beervelde!

5 redenen om naar de Vlaco-stand op Beervelde te komen

Iedereen die graag geniet van het buitenleven en de natuur of een veeleisende plantenliefhebber is, kan zijn hart ophalen in het park van Beervelde. De tuindagen van Beervelde vinden plaats deze vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober met meer dan 200 standhouders, bieden een totaalbeleving en lokken jaarlijks wel 20 000 bezoekers. Dé ideale familie uitstap! 
 
Een bezoekje aan de Vlaco-stand - in zone 8, nummer 808-  is er een absolute aanrader! Wij geven je 5 redenen waarom even passeren aan onze stand "niet mag mankeren :-)" tijdens jouw bezoek aan de Tuindagen Van Beervelde. 

1. Bezoek de bruisende Vlaco-stand naast het grote insectenhotel!

Je kan onze stand niet missen! We staan naast het grote Reinaert De Vos insectenhotel dat Vlaco in 2018 bouwde. Kom kijken welke insecten hun ei te slapen legden in het hotel. Maak ook kennis met de Vlaco-initiatieven en workshops en neem gratis een zakje Rucolazaad mee. Wist jij dat onze lesgevers infosessies geven over alles wat je kan helpen om de kringloop van natuurlijke grondstoffen uit je keuken en tuin zo goed mogelijk te sluiten? Een greep uit het aanbod:

 • Voedselverlies tips en kookdemonstratie 'koken met restjes'
 • Grasafval voorkomen en verwerken
 • Mulchen: waarmee, hoe, waar en wanneer
 • Snoei zonder geknoei
 • Vaste planten en hun eigenschappen
 • Diertjes in bodem en compost
 • Kriebelbeestjes in thuiscompost en kippen als kringloopwerkers
 • Nuttige insecten en hun waardplanten in de tuin
 • Thuiscomposteren in een notendop, composteren in een wormenbak, 
 • Bodemverbeteraars, organische meststoffen en substraten
 • Urban gardening - thuiskringlopen in de stad
 • ... en zoveel meer!

Heeft de kringloop-microbe jou te pakken? Kom langs op onze stand en ontdek er alles over!

2. Ontdek hoe je door thuis te composteren centjes bespaart ...

De aanwezige Vlaco-experts weten alles over thuiscomposteren en nemen al je twijfels weg. Wil je weten welk composteersysteem je composterend materiaal in bedwang kan houden? Of je werkelijk al je fruitschillen mag composteren? Of de compostdiertjes ook in tranen uitbarsten als ze een ajuinschil bewerken? Of hoeveel euro’s je bespaart door zelf compost te maken van je keuken- en tuinresten? Aarzel dan zeker niet om de experts het vuur aan de schenen te leggen. 

Steek je neus in het bodemloze vat en ervaar zelf hoe geurloos de compostering van groenten, fruit en tuinresten verloopt.

Haal jij je wijsheid eerder uit het wereldwijde web met de smartphone in de hand? Test dan op één van onze tablets, je kennis over wat je mag composteren met onze gloednieuwe Thuiscomposteerwijzer.

De Tuindagen van Beervelde vormen dé uitgelezen kans om te ontdekken hoe je op de kringloop kan rekenen, om een kwaliteitsvolle bodemverbeteraar te maken en daar profijt uit te halen! Win win win dus! Benieuwd? We doen het je graag uit de doeken op onze stand!

3. Leer hoe insecten, bodemdiertjes, vogels, kleine zoogdieren en wilde planten in je tuin voordeel halen uit jouw kringloop-skills ... 

Tuinen maken 8 tot  9 % van de totale grondoppervlakte uit en kunnen dus zeker hun steentje bijdragen voor de biodiversiteit. Reken er maar op dat de insecten, bodemdiertjes, vogels, kleine zoogdieren, wilde planten … in je tuin er voordeel uit halen dat jij kringlooptechnieken toepast. Wil je zelf een insectenhotel komen maken en handige tips & tricks meenemen om nog meer te kunnen bijdragen aan de biologische kringloop in je tuin? Onze experten staan je graag bij met raad en daad.

4. Ervaar hoe je door compostgebruik je voetafdruk vermindert!

Compost, het zwarte goud, is niet alleen erg goed voor tuin en planten … je verkleint ook je voetafdruk door compost te gebruiken! Compost legt immers koolstof vast in de bodem. Op onze stand kan je gratis berekenen hoeveel compost jouw tuin nodig heeft en voor hoeveel CO2-vermindering dat zorgt door jouw compostgebruik. Daarnaast geven we er ook een persoonlijke resultaatsberekening in vermeden km gereden met een gemiddelde personenwagen én in vermeden airmiles bovenop!

5. Kom proeven van heerlijke restjesgerechten én ontdek onze gratis kringloopcadeautjes

Ook om te proeven van restjesgerechtjes én heerlijke inspiratie op te doen, kan je bij ons terecht. Koken met restjes voorkomt voedselverlies, zorgt voor opwaardering van natuurlijke grondstoffen en leidt tot een kleinere ecologische voetafdruk. Alleen maar voordelen dus! Wil je nog meer inspiratie opdoen om met restjes aan de slag te gaan, dan kan je aan onze stand tevens 'Het Restjeskookboek’ op de kop tikken. Een verzameling van 60 recepten om meer uit je eten te halen. Smakelijk!

Overtuigd? Dan rest ons enkel nog een aantal praktische afspraken te maken :-) ...

De Tuindagen van Beervelde vinden plaats op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2019, tussen 10u en 17u. De stand van Vlaco vzw vind je op standnummer 808 zone 8. We kijken er alvast naar uit jou te mogen verwelkomen.
Tickets voor de Tuindagen va Beervelde kosten in voorverkoop € 10 pp/ per dag. Een weekendticket heb je voor € 15/pp met onbeperkte toegang gedurende de 3 dagen. Tickets komen op € 12 pp/per dag  aan de kassa, € 8 /per dag voor groepen van min. 25 personen (bestuurder en begeleider gratis).  Kinderen t.e.m. 14 jaar gratis

Alle praktische info vind je hier

 

Meer weten over Thuiskringlopen? 

Ontdek alles over Thuiskringlopen