Meer diversiteit in je (stads)tuin? Durf wat niveauverschil aan!

Niveauverschillen in de kringlooptuin

We worden de laatste jaren vaak geconfronteerd met hitte en droogte en watertekorten, én tegelijk ook met stortbuien en soms zelfs wateroverlast. Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Groen is ook essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Bovendien heeft groen ook een positief effect op de gezondheid, het menselijk contact, de ontspanning.  

Meer diversiteit en mogelijkheden om water op te vangen in je (stads)tuin? Durft wat niveauverschil aan! 

Aan het einde van de winter is de plantengroei nog beperkt. Ideaal om wat zwaardere infrastructuurwerken in te plannen. Werken we die oneffenheden in de tuin weg? Zelfs al heb je maar een klein tuintje, variëren met het bodemniveau of gewoon behouden van wat niet helemaal recht ligt, dat heeft zo zijn voordelen.

In de lagere delen kan het water insijpelen of opgeslagen worden voor later gebruik. Zo kan bijvoorbeeld een regenwaterpoel veel water opvangen. Hoogteverschillen en water gaan vaak samen met microklimaatjes waar dan weer andere planten groeien en de temperatuur wat afwijkt van de rest van de tuin.

Ontdek er alles over in dit filmpje! 

Meer kringlooptips over hoe je voor meer groen en biodiversteit kan zorgen in je (stads)tuin vind je hier

Wist je dat Vlaco overal in Vlaanderen workshops aanbiedt om de kringloop thuis beter te sluiten? 

Ontdek meer over workshops en bekijk onze kringloopbrochures!

 

Meer weten over thuiskringlopen

Ontdek hier alles over thuiskringlopen